Ghid restaurante si baruri Bucuresti
Restaurante
Cafenele
Bar / Pub
Club / Disco
Night club
Casino
Saloane
Pizza
Catering
Evenimente
Articole
Stiri


Abonare la newsletter:

Go!

Nou pe site:

Ideal pentru:

Meniuri:

Cele mai vizitate:

Cele mai votate:


Ultimele actualizari:


 Căutare:  
 


Cauta!
 
avansată







Decantarea vinului

De-a lungul timpului, multe vinuri de colectie, in special cele rosii, depun un sediment pe peretii sticlei. Acest sediment nu reprezinta o alterare a vinului, el fiind un produs al celei de-a doua fermentatii alcoolice ce are loc in sticla in absenta oxigenului. El este un indicator al autenticitatii vinului si in nici un caz nu trebuie interpretat ca o ´stricare´ a vinului.

Cu toate acestea, inainte de a fi consumate, aceste vinuri trebuie decantate (operatia prin care se separa lichidul limpede de sedimentul format). Operatia trebuie realizata cu putin timp inainte de consumul vinului, deoarece la contactul cu oxigenul din aer, vinul se oxideaza, iar daca vinul nu este baut in cateva ore, el isi pierde calitatile exceptionale pe care le-a dobandit de-a lungul timpului in care s-a invechit si s-a innobilat.


Acesta operatie de decantare trebuie realizata aproape de limita artei si necesita cateva pregatiri speciale, precum si o manuire foarte atenta, de care depinde chiar gustul vinului dupa decantare:

- intr-un loc cu putina lumina, pentru ca vinurile vechi se pot altera la contactul cu lumina (intr-un hol, pod, debara, camara sau o alta incapere neluminata), se ia sticla de vin, care inainte cu cateva ore a fost scoasa din beci sau crama pentru a ajunge la temperatura de 18-20 de grade (temperatura la care se consuma vinurile rosii consistente, de colectie);
- cu ajutorul unei lumanari aprinse, se analizeaza la flacara acesteia sticla pentru a se localiza sedimentul de pe fundul sticlei;
- se curata dopul si gatul sticlei de ceara de protectie;
- cu multa delicatete, se scoate dopul sticlei de vin, fara a brusca lichidul din sticla, deoarece acesta poate agita sedimentul care se afla intr-o suspensie coloidala apropiata de fund; daca aceste operatii nu se executa cu mare grija, sedimentul se poate tulbura, si trebuie sa mai asteptati alte cateva ore pentru ca sedimentul sa se depuna iar;
- cu o mana se apuca sticla de partea inferioara, cat mai aproape de fund, in asa fel incat locul unde sedimentul este mai mare sa fie aproape de flacara lumanarii;
- sticla se inclina treptat, tinandu-se cu ajutorul celeilalte maini;
- intr-o alta sticla pregatita dinainte, perfect uscata si curata, se prelinge incet vinul din sticla, fara a face bule de aer. Flacara lumanarii trebuie pozitionata sub corpul sticlei, aproape de gat, in partea in care incepe sa se ingusteze;
- pe masura ce se efectueaza turnarea dintr-o sticla in alta, depunerea incepe sa se apropie de locul luminat de lumanare;
- ritmul de turnare se reduce pe masura apropierii sedimentului, iar cand acesta incepe sa treaca de gatul sticlei spre sticla cu vinul limpezit, operatia se incheie aici.

Sfat practic: cand veti face aceasta operatie, este bine sa aveti un asistent, care va va ajuta sa tineti sticla goala la fel de inclinata pentru a nu clipoci vinul la turnare. Dupa cateva operatii reusite puteti incerca sa decantati vinul si singur, iar prietenii carora le veti prezenta vinul limpezit va vor aprecia si mai mult.

Dupa decantare, vinul trebuie prezentat si savurat cum se cuvine, dar, asa cum am spus anterior, in maxim cateva ore de la operatia de decantare.
Doar daca etapele de mai sus au fost urmate cu strictete, vinul poate fi degustat si apreciat la adevarata lui valoare.

Castronomicus





Facebook

Perla Giurgiului (III)
(sau povestire aproape stiintifico-fantastica cu si despre mancarea de peste)
Apare si formatia restaurantului, cu un repertoriu mai mult decat previzibil (prelucrari dupa Sandra, Clayderman etc - aducand a anii 80 sau mai devreme ...

Continuare..

Linkuri.ro - Online directory WebIndex - Catalogul site-urilor in imagini
26 Jul 2017, 21:40 Server: v1.  -  Developed by Webdev